February 14, 2010

6 tahun di uia, tak boring pun?

salam~
lepas baca latest post dari kawan aku, aku rasa terpanggil nak post entry yang lebih kurang sama dengan dia. kenapa student UIA lama sangat study? u lain 3 tau maximum buat degree tapi uia 4 taun minimum?? nak tau pasai apa kami ni lama sangat blajaq? aku cerita untuk course yang ada di kuantan je la k? yang kat gombak soh budak gombak explain.
  • foundation 1.5 tahun or 2 tahun (mostly 2 tahun) - kenapa sampai dua tahun? matrik KPM setahun je. well, kami kena belajar:
  1. bahasa arab (level 1 & 2)
  2. english (level 3,4,5,6) - untuk tahu kita level mana, hari kedua di matrik ada test. result kita akan tentukan kat mana level kita. aku level 6 =]
  3. computer (2 subjek)
  4. fim (2 subjek or 3 subjek. macam subjek agama tapi sangat lain dari sekolah punya syllabus. SANGAT LAIN OK?)
  5. study circle (level 1 & 2) / fardhu ain- subjek coco n wajib amek. kalau tak tak boleh graduate. salah. matriculate.
  6. core course.
  • baru selesai foundation. ni degree punya pulak:
  1. coco (6 subjek) - take note: ni bukan coco sukan2 je k. macam2 ada. bila aku cakap macam2 ada, MEMANG MACAM2 ADA.
  2. english (2 subjek)
  3. bm (1 subjek)
  4. UNGS (3 subjek)
  5. RKUD (1 subjek)
  6. KOS (2 subjek)
  7. MINOR (6 subjek)
  8. barulah core courses and later MAJOR subjects...
kenapa ada macam2 nama subjek kat UIA? well, kalau ko nak jadi pegawai bank, perlu ke ko belajar semua yang berkaitan dengan mathematics and management tapi other skills hampeh? leadership? soft skills, tu lah wujudnya subjek yang macam2 nama tu. satu lagi, tak kan tau duniawi tapi ukhrawi ambil ringan je... yang ni aku tak nak elaborate, sendiri mau ingat.. nama pun UIA. kang tak de ISLAMIC 'part' kena kondem. =]

kalau tak complete explaination aku, tengok kat sini plak. babai~ assalamualaikum...

4 comments:

mishl i n z said...

haha
saya setuju dengan hujah2 yang dilemparkan saudari asyikin
sungguh berasas dengan fact yang boleh dikira lengkap walaupun, outsider tak tahu, apakah those subjects yang dimaksudkan dengan lebih terperinci,
tapi sememangnya, itulah IIUM heee

riniecomot said...

betul tu,chinut..kite lg much,much and much better dr budak2 U kat luar sane..huhu..

lina said...

mari sama2 hebahkan...apa dlm UIA...jgn krn kita lama dikatakan lembab...
kita ni bkn express graduate...
quality graduate..insyaallah..

chinut said...

@ mishlinz, kadang rasa perlu ke btau semua subjek yg ade kt uia sbb org sllu kondem tny np lm sgt? membazir je.. tp org2 cm tu la yg ptut kte ajr blk,

@ rini, haha marah orang luar kalau baca komen rinin nanti.. =]

@ lina, ye quality ok!