May 02, 2010

edward daniels vs andrew laddies

It's 1954, and up-and-coming U.S. marshal Teddy Daniels is assigned to investigate the disappearance of a patient from Boston's Shutter Island Ashecliffe Hospital. He's been pushing for an assignment on the island for personal reasons, but before long he wonders whether he hasn't been brought there as part of a twisted plot by hospital doctors whose radical treatments range from unethical to illegal to downright sinister. Teddy's shrewd investigating skills soon provide a promising lead, but the hospital refuses him access to records he suspects would break the case wide open. As a hurricane cuts off communication with the mainland, more dangerous criminals "escape" in the confusion, and the puzzling, improbable clues multiply, Teddy begins to doubt everything - his memory, his partner, even his own sanity.


basically cerita ni berkisarkan penyiasatan 2 orang U.S marshall (teddy daniels & chuck aule) terhadap sebuah hospital (lebih kepada institusi mental sebab pesakit2 dia semua merupakan penjenayah2 contohnya bunuh suami sendiri dengan kapak, rendam kepala anak2 sampai lemas dalam tasik). seorang pesakit hilang tak dapat dikesan. institusi ni terletak kat pulau so mustahil pesakit ni boleh lari. dalam masa yang sama, teddy daniels cuba siasat orang yang bunuh isteri dia. makin lama dia siasat 2 kes serentak dalam 1 masa, makin banyak rahsia terbongkar sampai dia sendiri dah keliru mana yang betul mana yang salah.

personally, aku sangat suka cerita ni. ia betul2 menguji kepala aku. mula2 cerita ni agak slow. tambah pulak bila tiba babak2 yang tak berapa masuk akal (macam hujan abu & tbe2 air keluar dari perut). tapi babak2 tu dalam mimpi. kira tak kesah la kalau tak masuk akal sangat pun sebab mimpi. lama2 makin best sebab kita kena pakai otak untuk faham. takde unsur2 karut macam pemujaan ke hape sebab aku tak minat sangat cerita cam tu. aku suka cerita yang ada sebab saintifik, macam cerita ni dia menghidap penyakit mental yang kronik. dia create 1 watak lain dalam diri dia dan orang lain sebab dia tak boleh terima diri dia yang dah buat silap. dia jugak boleh wujudkan persekitaran macam yang dia nak walaupun hakikatnya ia tak wujud. contohnya, nama sebenar dia "andrew laddies" tapi dia create "edward daniels" sebab "andrew" dah bunuh isteri dia. so dia tak terima yang dia dah bunuh isteri dia, dia kata dia edward. (kalau korang perasan, "andrew laddies" & "edward daniels" menggunakan huruf2 yang sama cuma susunan je yang berbeza). senang cerita nama dia andrew tapi dia kata dia edward @ teddy. faham tak? kalau tak faham tak pe sebab mula2 aku pun tak berapa nak faham. =] apa2 pun, cubalah tengok cerita ni k!

p/s: The Happening - genre cerita ni lebih kurang sama dengan Shutter Island. best!

2 comments:

r a r a said...

cambest jea,trgin nak menontonnya

chinut said...

tgk la.
mmg best!